В тенджера се слага водата заедно със солта и 100 г масло. След
завирането й тенджерата се отстранява от огъня и в нея се прибавя
брашното, като се ръси с шепи на равномерен пласт. С бъркачка за
качамак или точилка в брашното се правят няколко дупки, за да ври
водата равномерно и да излиза през тях парата. Варенето продължава,
докато през тези дупки започне да клокочи каша. Тогава качамакът се
сваля от огъня и се бърка докато се превърне в гъста еднородна маса.
Отгоре се настъргва сиренето. Сместа се разбърква добре и се разстила в
тава или плоски чинии, намазани с масло и се полива със запърженото
масло. Поднася се с кисело мляко.
Страхотна рецепта! Досега веднъж бях опитвала да правя качамак за съпруга ми, който много обича, но нещо не се получи. Сега следвах вашите пропорции и най-вече технологията на завиране и бъркане и стана супер! Благодаря!