агнешко
(овнешко, телешко, свинско) месо 750 г, кромид лук 200 г (4-5 глави), пиперки
0.500 кг (8-9 бр.), червени домати 0.500 кг (7-8 бр.), ориз 200 г (1 чаена
чаша), мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), магданоз и сол на вкус.
Месото се нарязва
на пориции и се изпържва в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина
се запържва до златисто оцветяване лукът, нарязан на едро, а след това се
задушават 1-2 червени домата, нарязани на ситно. Разбъркват се с червения пипер
и се заливат с топла вода или бульон. Връща се месото, посолява се и се вари на
тих огън до полуомекване. Прибавят се последователно ситно нарязаните пиперки,
останалите домати, нарязани на ситно, изчистеният и измит ориз. Ястието се
прехвърля в гювеч, залива се с топла вода и се пече до готовност. След
изваждането му от фурната се поръсва със ситно нарязан магданоз. Поднася се
топло.