1 кг. шарено телешко месо,/свинско или друго/
1 голяма кисела зелка,
1 було,
2 стръка праз ,
2 глави лук,
2-3 сушени пиперки,
5-6 с.л. ориз,
30 мл. растителна мазнина,
1/2 с.л. копърово семе,
черен пипер,
сол.
Месото нарязваме на дребни късчета. Празът и лукът на дребно. В сгорещената мазнина запържваме двата вида лук и месото. Добавяме нарязаните червени пиперки и оризът. Разбъркваме, подправяме с черен пипер и сол на вкус. Листата от зелето почистваме от кочана. Пълним с месната плънка и завиваме стегнато. След като завием, цялата сарма завиваме с парченце от булото. По този начен приготвяме всички сарми. Подреждаме в намаслена керамична/глинена/ форма и заливаме до половината с гореща вода.
Поръсваме с копърово семе. По желание можем да направим запръжка от мазнина и червен пипер и да залеем сарма кебапът. Завиваме с алуминиево фолио и печем около 2 ч.
В началото на 200-220*С, след около час намаляваме на 170*С.
|