1 кг риба по избор, 1/2 ч.ч. олио, 5-6 глави лук, 1 глава целина, 1
с.л. брашно, червен пипер, 1-2 глави чесън, 4-5 домата, връзка
магданоз, 10 зърна черен пипер, 2 дафинови листа, сол.
Нарязваме на късове изчистената и измита риба и ги нареждаме в тавичка.
Задушаваме в олио нарязаните лук и целина и след като омекнат,
прибавяме брашното, червен пипер и разреждаме с гореща вода до
получаване на умерена гъстота. Добавяме подправките. Оставяме всичко да
заври на огъня и веднага слагаме в нея парчетата риба или цяла риба,
оваляни в брашно. Отгоре нареждаме доматите на филийки и поръсваме с
наситнен магданоз. Печем плакията в умерена фурна и я поднасяме студена.
|