За кюфтетата: 500 г смляно месо 1 филия (75 г) бял хляб 1/2 ч.ч. (100 мл) прясно мляко 1 бр. яйце 1 глава (50 г) кромид лук 1/3 ч.ч. (60-70 г) растително масло 5 с.л. (50 г) брашно черен пипер магданоз сол
За соса: 2 глави (100 г) кромид лук 3 с.л. (30 г) брашно 4-5 бр. (300 г) домати 1/4 ч.ч. (50 мл) растително масло сол черен пипер магданоз чесън
На кюфтетата: Месото се омесва със ситно нарязания лук,
натопения в млякото хляб, яйцето, нарязания на дребно магданоз, черен
пипер и сол на вкус. От сместа, след като престои 1 час, се оформят
еднакви по големина кюфтета. Овалват се в брашното и се изпържват в
сгорещената мазнина. Поставят се в затоплен съд и се похлупват, за да
се запазят топли до поднасянето им. Вместо да се пържат кюфтетата могат да се опекат на фурна в тавичка, намазана обилно с мазнина!
На соса: Лукът,
нарязан на дребно, се задушава в мазнината до омекване, след което се
прибавят доматите, настъргани на ренде. Когато се изпари водата от
доматите, се прибавя брашното и се запържва леко. След това се налива
по малко студена вода, докато се получи рядък сос. Сосът се посолява и
се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти, колкото е необходимо.
Преди свалянето му от огъня се подправя на вкус с черен пипер, счукан
чесън и ситно нарязан магданоз.
При поднасянето на ястието, кюфтетата се заливат със соса.
|