5 ч.ч. брашно
1 кубче мая (2 пакетчета суха)
120 мл топла вода
100мл кисело мляко
5 с.л. сметана (високо маслено кисело мляко)
3 с.л. олио
2 жълтъка
1 ч.л. сол
2 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
2 с.л. разтопено краве масло
Размийте маята, водата и част от брашното на кашичка и оставете в
покрит съд за около 20 минути да шупне. Прибавете останалото брашно,
млякото, сметаната, олиото, жълтъците, солта, подправките и месете до
получаването на жилаво тесто. Ако е необходимо, прибавете още брашно.
Разделете тестото на топчета и разточете на питки с диаметър 15-18 см.
Наредете питките в намазнена тава и намажете със смес от счукания чесън
и кравето масло. Печете питките до златисто в умерена (180 градуса)
предварително загрята фурна (около 20-25 минути). Готовите питки се
изваждат и покриват с кърпа. Разрязват се с нож като джоб, като се
отрязва едно “калпаче” и се пълнят с различни вкусотии - салати,
фалафел и др.