Телешки джолан - 4 килограма
Картофи - 1 кг Кромид лук - 300 гр Чесън - 15 скилидки Моркови - 3-4 моркова Печурки - 500 гр Вино - 600 мл Дафинов лист - 2-3 листа Черен пипер - 20 зърна Червен пипер - 1 с.л. Люти чушки -2-3 броя Бахар - 5-6 зърна Сол на вкус
Джоланът се измива и накисва в студена вода за 1 час. Поставя се в голям глинен съд, добавят се обелените картофи, обеления лук, гъбите, морковите, като всички продукти се слагат цели или нарязани на много едри парчета. Добавят се подправките и виното. Поставя се капакът на глинения съд и се запечатва с тесто от малко брашно и вода. Пече се във фурната 1 час на 200 градуса, а след това поне още 3 часа на бавен огън.
|