400-500 гр.средно тлъсто свинско месо 5 средно големи картофа около 300 гр.прясно зеле 1 голям морков 1 глава червено цвекло 1 голяма глава лук 2 супени лъж. доматено пюре или 2-3 пресни домата 1 пиперка сол-около 1 суп.лъжица лимонена киселина - 1/4кафяна лъжичка 3-4 зърна чер .пипер 3-4 зърна бахар 2 дафинови листа малко стръкче магданоз
Сваряваме месото в 3 литра вода до пълна готовност, посоляваме бульона,
изваждаме след малко месото в чиния, бульона се прецежда, към него се
прибавят нарязаните на кубчета картофи. Докато се варят картофите, нарязваме зелето на тънки лентички с
дължина 4-5 см. По отделно настъргваме морковите и червеното цвекло на
едро ренде, нарязваме на ситно лука. Когато картофите омекнат слагаме
зелето и морковите. Загряваме 2-3 лъжици олио в дълбок тиган. В загрятата мазнина пържим
първо лука до златисто, после прибавяме червеното цвекло, ситно нарязан
пипер и след още 5 минути пържене слагаме доматеното пюре размито в
малко вода или обелени и настъргани домати, оставяме съдържимото на
тиганчето да се задуши за 6-10 мин. През това време слагаме във врящата супа нарязаното месце и
подправките. Изсипваме съдържимото на тиганчето във врящата супа и я оставяме да
къкри на слаб огън още 15 мин. В последните 5 мин. слагаме нарязания
магданоз.
|