600 г свинско месо (телешко, овче, агнешко, говеждо) 100 мл олио 30 г краве масло 1 глава кромид лук 2 с л доматено пюре 1/2 ч л червен пипер 1 с л брашно сол 600 г арпаджик 3-4 скилидки чесън 2-3 домата 50 мл червено вино дафинов лист чубрица 4-5 зърна черен пипер
Нарязаното на порционни парчета месо се пържи в част от мазнината до побеляване. Прибавя се лукът нарязан на дребно и се задушава до омекване. Слага се разреденото във вода доматено пюре. Като се изпари водата, се прибавя брашното, а след около 1 минута - червеният пипер. Месото се залива с гореща вода и половината вино. Посолява се. Ястието се задушава заедно с черния пипер на зърна и дафиновия лист на умерен огън до полуомекване. Прибавя се почистеният арпаджик, задушен в останалата част от мазнината до полуомекване. Доматите, почистени и нарязани на четвъртинки се прибавят към яститето заедно с почистените скилидки чесън. Поръсва се с чубрицата и се долива останалото вино. Задушаването продължава до пълното омекване на месото в плътно затворен съд.
|