500г. кори
300г. прясно масло
250г. орехови ядки
750г. захар
500г. вода
лимонов сок
Корите се нареждат една върху друга. Между тях се слагат нагънати кори,
за да се получи по-голяма височина. Работи се с полуизсъхнали кори.
Когато се наредят две трети от корите, слага се плънката от орехи,
които предварително са смлени. Нареждат се останалите кори и баклавата
се нарязва с остър нож на триъгълници, квадрати или ромбове. Залива се
равномерно с кипяща мазнина и се пече до зачервяване. Опечена и
изстинала, баклавата се залива с хладък сироп, който е врял около 10
минути. Към сиропа се слага киселина - лимон или лимонтозу на вкус, за
да не се озахари баклавата. За да се получи лъскавина, излишният сироп
се събира, като тавата се наклонява. Изважда се едно парче и с лъжица
се събира не погълнатият сироп, който кипва отново, за да се посгъсти,
и с него баклавата се залива отгоре. Поднася се след няколко часа или
на другия ден.
|