1 агне с дреболиите, агнешко було, черен и червен пипер, 500 г гъби,
пресен лук, магданоз, джоджен, калоферче, 2 връзки лапад, шафран, 1/2 ч
ориз, 3/4 ч краве масло
За печене най-подходящо е тлъсто младо агне с тегло около 4-5 кг.
Посолете отвътре и отвън добре измитото агне, след което го натрийте
отвътре със счукан черен пипер, а отвън - с червен пипер. Измийте белия
и черния дроб, сърцето, стомаха, далачето и момицата и ги сварете в
малко вода. Оставете ги да изстинат и ги нарежете на дребно. Сгорещете
1/2 чаша масло и прибавете към него 2 ситно нарязани връзки пресен лук,
1 1/2 чаша ориз,гъбите, нарязаните дреболии, 1 ситно нарязана връзка
магданоз, 1 ситно нарязана връзка джоджен,1 ситно нарязана връзка
калоферче , шафран, и сол на вкус. Налейте малко от бульона, в който са
врели дреболиите, и оставете сместа да ври, докато набъбне оризът.
Напълнете агнето със сместа и го зашийте. Поставете го на тава върху
кръстосани пръчици. Намажете го с 3/4 чаша прясно масло. Отгоре се
завива с булото и се покрива с листата лапад. Сипва се около половин
педя вода. Тавата с агнето се покрива с алуминиево фолио и се пече 4-5
часа.
|