1.5 кг чушки
2 -2.5 кг домати
олио за пържене
1 глава чесън
сол
1/2 връзка магданоз
щипка захар
Изпичаме чушките и ги поставяме в тенджера да се
задушат. Обелваме ги, отстраняваме част от дръжките, ако са прекалено
дълги. Цепваме ги по дължина един или два пъти, както са си на
коренчето, посоляваме. Загряваме мазнината, изпържваме за кратко
чушките, отцеждаме от мазнината и редим в
платото за сервиране. Внимавайте, защото солта загаря, а и чушките
поемат малко или много мазнина.
сос: Хубаво е доматите да са добре узрели, за да се обелят по лесно, да
са месести и сладки, за да се получи хубав плътен сос. Белим домата и пасираме. В подходящ съд сипваме 1-2 лъжици мазнина,
добавяме доматения сок и оставяме на тих огън да се сгъсти. Подправяме
със сол, като внимаваме, чушките все пак ще са леко соленички,
евентуално захар, ако доамтът е бил по недозрял. В още топлия сос
добавяме смачкания чесън. Заливаме чушките и поръсваме с нарязания
магданоз. Вкусно е и топло и студено.
|