- 1 кг свинско, телешко или агнешко месо
- 2-3 глави (150 г) кромид лук
- 3 ч.ч. (500 г) пресни гъби
- 2-3 бр. (150 г) червени домати
- 3-4 бр. (150 г) чушки
- 3/4 ч.ч. (150 мл) мазнина
- 1/2 ч.ч. (100 г) ориз
- 1 ч.л. (5 г) червен пипер
- 1/2 ч.ч. (100 мл) вино
- 1 връзка магданоз
- сол
- черен пипер
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 с.л. от
мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко
ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени
домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с
гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а
след десетина минути - чушките, нарязани на ивички. Като омекнат месото
и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз.
Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди
изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на
едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан
магданоз.
|