ДЖИНДЖИФИЛ:
У нас подправката е известна още като исиот или имбер. Има подобен
на лимон мирис. Родината му е югоизточна Азия. Джинджифилът
представлява стройно, около 2 метра високо тръстикообразно растение. В
кулинарията и медицината се използва само разклонената грудка. Тънка
коричка пази месестата, жълтеникава вътрешност на корена. На пазара се
среща най-често като обелено от външната обвивка коренище. Продава се
пресен, сушен и смлян. Пресният джинджифил има превъзходен мирис на
лимон и лют, парещ вкус.
Джинджифилът успокоява болките, укрепва сърцето, държи ниско нивото на
холестерина. Освен това укрепва имунната система, стимулира
циркулацията на кръвта и възбужда апетита.
Използва се широко в китайската, карибската и индийската кухни.
Джинджифилът превръща една обикновена зеленчукова манджа в празнично
ястие. Ако е смлян, достатъчна е дозата “на върха на ножа”, за да
подобри вкуса на цели четири порции. Въпреки лютивината му, той се
използва и за сладки блюда. Подобрява например вкуса на компотите от
сушени плодове. Често се използва за приготовлението на сладкиши и
курабийки. Специалните немски коледни сладки се подправят с джинджифил.
Корените се използват също така за приготвяне на сиропи и ликьори. В
Ориента ги захаросват и хапват като бонбони. Джинджифиловият сироп и
бонбоните са прекрасна добавка към сладоледи и плодови салати.
|