- 250 мл вода
- 100 мл олио
- щипка сол
- 2 чаши(чаени) брашно
- 5 яйца
Крем за еклерите:
- 1л.прясно мляко
- 1 и 1/2 чаени чаши захар
- 1ванилии
- 10 суп. лъж. брашно
- 1 яйце
| | Начин на приготвяне:
На тестото:
- Водата, олиото и щипката сол ги слагаме в тенджерка да заврят на котлона.
- След което сваляме от котлона и сипваме брашното, бъркаме докато стане гладка смес.
- Предварително разбитите яйца ги сипваме на тънка струйка постепенно в сместа.
- С шприц или с помощта на лъжица правим еклерчетата в предварително намазнена тава.
- Печем ги в умерена фурна докато станат златисти. Изключваме фурната и ги оставяме малко да постоят вътре.
На крема:
- Слагаме
в съд млякото да заври, прибавяме захарта . Разбиваме яйцето с
брашното и малко пр. мляко и когато млякото започне да завира ги
изсипваме в него като бъркаме енергично. След като свалим крема от
огъня слагаме ванилията.
- Готовите еклери се пълнят с шприц, но може да се разрежат на половинки и да им се сложи крема.
- Пълнят се и се украсяват с шоколадова глазура.
|