Палачинки с ягодов сироп:Продукти:
За палачинките:
3 яйца 3 жълтъка 180мл вода 250мл прясно мляко 1/2ч.лъж. сол 230г брашно 100г разтопено масло
За ягодовия сироп:
300г нарязани ягоди 3 суп. лъж. захар 1 суп. лъж. лимонов сок пресни ягоди за украса
|
|
|
|
|
|
- В средно голяма купа разбийте добре първите 4 продукти.
- Добавете брашното и солта, за да получите гладка смес.
- Добавете маслото. Сместа за палачинки трябва да е достатъчно
гъста, че да
- покрие задната страна на метална лъжица. Ако сместа е
прекалено гъста, добавете
- малко прясно мляко.
- Покрийте сместа и я оставете на студено за 1 час.
- В средно голяма купа смесете ягодите, захарта и лимоновия сок.
- Оставете ягодовата смес да постои 10 минути на стайна температура.
- Бъркайте плодовата смес, докато получите сироп.
- Намажете 20 cm-ов тиган за палачинки със салфетка, напоена в мазнина.
- Загрейте тигана на умерен огън.
- Вдигнете тигана от огъня и покрийте дъното му с палачинковата смес.
- Разпространете сместа равномерно по цялото дъно.
- Върнете тигана на огъня. Оставете сместа да се запържи 30 секунди, докато
- центърът образува коричка.
- С помощта на пластмасова или дървена шпатула обърнете палачинката и я
- опържете от другата страна още 10 секунди.
- Извадете я от тигана и я поставете на гладка повърхност. Поддържайте я топли.
- Намазнете отново тигана със салфетка. Повторете процедурата за останалата част.
- Сгънете всяка палачинка така, че да получите триъгълник.
- Залейте палачинките с ягодовия сироп, докато са още топли.
- Украсете ги с цели ягоди и сервирайте.
|