Печено агнешко:2 кг агнешко месо (бут, плешка или др) 2 с л зехтин
МАРИНАТА
3 с л дижонска горчица
2 с л лимонов сок
3 с л ситно нарязан чесън
кора от един портокал
сок от 1/2 портокал
1 ч л смлян кимион
1/2 ч л смляна канела
1/2 ч л люспи от червен пипер
1 ч л морска сол
1 ч л смлян черен пипер
| | • Всички продукти се смесват за маринатата.
• С така получената смес се намазва добре месото.
• Поставя се в съд или плик и се оставя да се маринова за 2-4 часа или повече в хладилника.
• 1 час преди печенето се изважда от хладилника.
• Фурната се нагрява до 200 С.
• Месото се поставя в тавичка върху напречно поставени дебели обелени пръчки (така се изпича отвсякъде).
• Отгоре се полива с 2 с л зехтин.
• Пече се около 1- 1 1/2 часа (температурата на готовото агнешко е 70 С), ако месото прегаря покрийте го с фолио.
• Извадете от фурната и изчакайте 20 минути преди да нарежете месото.
• Поднесете с гарнитура от печени пресни картофи или други зеленчуци. |