Прасенце с картофи и зеле: прасенце (4-5 кг) 2 кг картофи 1 глава прясно зеле 2 суп.л. кимион 1 суп. л. мащерка 250 г лук 1 лимон 3 скилидки чесън светла бира.
|
| Счукайте мащерката с чесъна, настърганата кора от лимона и кимиона.
Добавете малко мазнина - така е по-удобно да се счукват подправките.
Натъркайте прасенцето отвътре със солта и с тази смес. Поставете
прасето в тава за печене, обгърнете с фолио ушенцата му, за да не
изгорят. Намажете го отгоре с мазнина и оставете във фурна да се пече (
при 180 гр.) Измийте картофите, нарежете ги на филийки. Разрежете
зелето на едри квадратни парчета, премахвайки твърдите «ребра» и
кочана. След половин час поставете зеленчуците в тавата с прасенцето
(слагайте пълнежа под прасето). Полейте прасенцето със светла бира и
сока от тавата. Време от време го поливайте, като добавяте бирата.
Свалете фолиото от ушичките. Приблизително след час и половина извадете
прасенцето от тавата, поднесете в голяма чиния, гарнирано с картофите и
зелето. |