Зелеви сарми:5 глави кромид лук 200 г ориз 200 мл топла вода 50 мл олио 1 ч л захар
смлян черен пипер
щипка сладък червен пипер
листа от една кисела зелка
|
|
• В мазнината се задушава ситно нарязаният лук.
• Когато лукът е готов, върху него се изсипва оризът, който се запържва съвсем леко и се залива с 200 мл топла вода.
• Подправя се със захарта и смления черен пипер.
• Оставя се да ври, докато се изпари течността.
• От листата на киселото зеле се изрязват дебелите твърди части и всеки лист се разделя на две.
• Във всяка половинка зелево листо се слага 1 ч л от сместа.
• Сармите се сгъват като плик и се навиват.
• Нареждат се плътно на кръгове в тенджерата, която е постлана с изрязаните твърди части от зелевите листа.
• Отгоре се покриват също със зелево листо.
• Поръсва се само с малко сладък червен пипер.
• Похлупват се и се поставят на тих огън да се задушават.
• От време на време се разтръсква тенджерата.
• Когато омекнат сармите, по малко се налива 1 чаша топла вода (не наведнъж).
|