Огретен от картофи:
- картофи - 1,2 - 1,3 кг.
- краве масло - 1 пакетче (125 гр.)
- брашно - 5-6 с.л.
- извара или натрошено сирене - 6-7 с.л.
- яйца - 3-4 бр.
- прясно мляко - 2 1/2 ч.ч.
- кашкавал - 150 г.
- растително масло - 1-2 с.л.
- магданоз, черен пипер, сол - на вкус
|
|
Обелените и нарязани на кубчета картофи се наръсват с растителното
масло и се пържат до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото, след
което се задушават с добавка на 1-2 с.л. вода. От останалата мазнина,
брашното и млякото се приготвя гъст бешамелов сос. Задушените картофи
се разбъркват с половината от соса. Половината от тази смес се разстила
на равномерен пласт в намазана с мазнина тава. Върху него се слага
пласт от изварата и се нарсъва половината от настъргания кашкавал.
Прибавя се останалата картофена смес и се залива с втората половина от
соса. Ястието се пече в умерено загрята фурна, докато повърхността му
леко се зачерви. След изваждането му от фурната се наръсва с останалия
настърган кашкавал, ситно накълцан магданоз и черен пипер.
|