Тас - кебап:600 г свинско месо (агнешко, телешко, говеждо) 50 мл олио 25 г краве масло 150 г (2 глави) кромид лук 1 с л доматено пюре 1 с л брашно 1/2 ч л черен пипер 1 ч л червен пипер 1-2 зърна бахар магданоз сол|
| • Месото се нарязва на порционни парчета по 25-30 г. • Посолява се, поръсва се с част от черния пипер и бахар (едро смлени или счукани) и леко се запържва в мазнината. • В същата мазнина, след изваждането на месото, се задушава дребно нарязаният лук, като се добавя малко бульон. • Когато лукът омекне, се слага разреденото доматено пюре. • Сместа се задушава, докато остане почти на мазнина, след което се
поръсва с червения пипер, разбърква се и се разрежда с горещ бульон или
вода. • В получения сос се връща месото и се добавя останалият черен пипер (на зърна). • Съдът се похлупва с капак и се оставя на тих огън до омекването на месото. • 10-15 минути преди да се отсрани от огъня, ястието се поръсва със запеченото брашно и запърженото прясно масло. • Покрива се с капак и се оставя да къкри, докато се свърже сосът. • Готовото ястие се освежава с дребно нарязан магданоз. • Поднася се с гарнитура от варен ориз или с друг вид гарнитура.
|
|