ДАФИНОВ ЛИСТ:
Дафиновото (лаврово) дръвче произхожда от Средиземноморието и Мала
Азия. Елините го тачели като свещено и кичели с него победителите. То
превръща ястията в същински шампиони на кулинарията. Дафиновите листа
“обичат” пикантните блюда.
Kомбинират се с лук, чесън, оцет, хвойна. вино, бахар, черен пипер,
корени за супа в ястия от дивеч, говеждо и овнешко месо. Подправката е
и консервант и се добавя към маринати, сосове, туршии, консерви.
Използват се изсушени листа - половин или цял лист на 4 порции.
Поставят се в началото на готвенето и се изваждат преди сервиране.
Дафиновият лист дразни лигавицата на стомаха, затова се избягва при стомашни, бъбречни. жлъчни, чернодробни заболявания.
|