Леща: 250 г леща 1 глава лук 1 чесън 2 неголеми моркова 1 кафена чаша олио 1 1/2 чаени лъжички сол 2 щипки червен пипер чубрица
| |
|
|
| Лещата
се изчиства, измина се в няколко води и се слага да ври в 2 л вода.
Морковите се измиват, изстъргват се, изплакват се и се нарязват ситно.
Лукът и чесънът също се изчистват и се нарязват ситно. След 15 мин се
прибавят олиото, морковите и лукът. Ако чорбата се сгъсти много, долива
се топла вода. Когато лещата започне да омеква, прибавят се солта,
червеният пипер и чубрицата. Накрая се прибавя чесънът. Сервира се
гореща. По желание се подкиселява с оцет. Лещата може да се сервира
и по друг начин. Върху горещо насипаната в чиния леща се поръсват
нарязан лук (1 супена лъжица), шипка сол, щипка червен пипер п щипка
смляна чубрица, прибавят се олио и малко оцет и се разбърква.
|