Катми: 500 г брашно, 60 мл прясно мляkо, 125 г масло, 3 чаени лъжички захар, 300 мл вода, малка бучна мая, 1/2 чаена лъжичка сол.
| |
Към 3/5 от брашното, разредено с 1/3 от млякото, се прибавят
размекната мая, солта и захарта и се разбъркват добре. Тестото се
оставя да втаса. След удвояването на обема му, се прибавят останалата
част от брашното и млякото (да е хладко). Полученото рядко тесто (като
палачинков) се оставя да престои 25 минути на топло. След това от него
се гребе с малка супена лъжица и в леко намазан с мазнина тиган се
изпържват тънки листове като палачинки (като се зачервят от едната
страна, се обръщат от другата страна). Нареждат се в тавичка и се
заливат с леко запърженото масло (разредено с малко вода и кипнато) и
се запичат във фурната. Нарязват се на парчета и се поднасят. Могат да
се залеят с прясно мляко (500 мл) подсладено със 150 г захар. |