Тази подправка е позната у нас още като пиментови зърна или аптечна
пимента. Родината й е Мексико, а на ацтеките дължим щастливото хрумване
да слагат бахар в гозбите. Испанци те го пренасят в Европа през XVI
век. Бахарът е изсушеният плод на тропическо дърво. Ароматът му сякаш
съчетава в едно миризмите на карамфила, канелата и индийското орехче.
Лютив е. Две-три зърна са предостатъчни да подправят 4 порции. Добре
ароматизира супи, рибни и месни ястия, маринати за дивеч, риби и
говеждо месо. Добър консервант е за туршии и колбаси. Участва в
приготвянето на разни видове къри. Добре се комбинира с черен пи пер,
целина, лук, дафинов лист, чесън. карамфил. Може да се добави в съвсем
малки количества в тестото за меденки.
|