ХРЯН:
Това е многогодишно растение от семейството на кръсто-цветните.
Въпреки че е широко разпространен у нас не само като култивиран
зеленчук, а и като бурен, хрянът се употребява сравнително малко. За
него се сещаме когато дойде време да слагаме кисело зеле за зимата или
сме решили да приготвим телешко варено. А в хряна се съдържат много
цени съставки - калий, калций и витамин С в големи количества. Още в
най-дълбока древност той е бил използван при лечение на стомашно-чревни
заболявания и при простуда. Корените му имат и свойството да се борят с
бактериите в организма.
Хрянът се бере в края на октомври, когато листата му започнат да
пожълтяват. Съхранява се в хладни и проветриви помещения, където остава
свеж няколко месеца.Могат да се съхраняват заровени в пясък или
настъргани на едро и смесени с оцет, сол, мед и малко олио. От тази
каша се взима количество “”на върха ножа”" или малко повече, за да се
подправи една порция. Лютивината му може да се смекчи с малко
настъргана ябълка.
Неговите корени се намират на пазара през цялата година. Когато
купувате хрян, избирайте го по дебелината. Тя трябва да е най-малко 4-6
см. Вътрешността на пресния корен е бяла и плътна.
Хрянът е чудесна подправка към месни супи и кебапи, прибавя се и към
сосове за риба.С него се подправя майонеза за гарниране на варена риба,
телешко варено, варени свински крачета, печено месо за студено
сервиране. Придава специфичен аромат и е леко лютив. Прибавя се в
ястията накрая, не се вари, защото губи аромата си.
Може да го използвате при консервиране на всякакви зеленчуци, като тогава се слага не само коренът, но и листата.
|