РИГАН:
Някога вярвали, че риганът гони зли духове и болести. С него
опушвали стаите и пълнели възглавниците. За подправка и лечебни цели се
използва този вид риган. който цъфти с розововиолетови цветчета.
Билката запазва вкуса си и сушена. Подходяща е най-вече за подправяне
на ястия от птици и тестени изделия. Има приятен аромат и вкус, подобен
на чубрицата. Много използвана е в италианската кухня за сосове за
спагети, лазаня, пица. в манджите трябва да се ръси умерено.
У нас риганът също се използва доста често в националната кухня. Според
Димитър Мантов той е известен още и с народните названия овчарски
босилек, ванилова трева, риганова трева, витошки чай и черновръхче.
Среща се в Европа и Азия, пренесен е и в Северна Америка. Използваната
и за подправка билка расте по каменисти и припекливи места в цяла
България. Стръковете се отрязват от върха надолу само по време на
цъфтежа слънчево време. Суши се на сянка.
Съдържа етерично масло, танини, минерални соли, витамини А и С. В
българската традиционна кухня риган се слага на супи, рибни ястия,
печени меса, гювечи, плакии и някои червени сосове.
” Някога вярвали, че риганът гони зли духове и болести. С него опушвали
стаите и пълнели възглавниците. За подправка и лечебни цели се използва
този вид риган. който цъфти с розововиолетови цветчета. Билката запазва
вкуса си и сушена. Подходяща е най-вече за подправяне на ястия от птици
и тестени изделия. Има приятен аромат и вкус, подобен на чубрицата.
Много използвана е в италианската кухня за сосове за спагети, лазаня,
пица. в манджите трябва да се ръси умерено.
У нас риганът също се използва доста често в националната кухня. Според
Димитър Мантов той е известен още и с народните названия овчарски
босилек, ванилова трева, риганова трева, витошки чай и черновръхче.
Среща се в Европа и Азия, пренесен е и в Северна Америка. Използваната
и за подправка билка расте по каменисти и припекливи места в цяла
България. Стръковете се отрязват от върха надолу само по време на
цъфтежа слънчево време. Суши се на сянка.
Съдържа етерично масло, танини, минерални соли, витамини А и С. В
българската традиционна кухня риган се слага на супи, рибни ястия,
печени меса, гювечи, плакии и някои червени сосове.
|