МАЙОРАНА:
Подобно на дафиновото дърво, в древността тя е била свещена. Смята
се че родината й е Северна Афрука. Там тя е многогодишно(а у нас
едногодишно), високо до 40 см тревисто растение. За подправка се
използват връхните му части, които имат особено приятен аромат. Те
представляват зелени “джобчета”, в които е семето. При оронване семето
прилича на много ситен синап. Майораната се комбинира с лук, чесън,
черен пипер. Слагасе в зеленчукови супи, варива, картофени блюда.
Пълнена патица според французите не мойе без майорана. С нея се
подправят сосове, пастети, кoлбаси.
Подобно на дафиновото дърво, в древността тя е била свещена. Смята се
че родината й е Северна Афрука. Там тя е многогодишно(а у нас
едногодишно), високо до 40 см тревисто растение. За подправка се
използват връхните му части, които имат особено приятен аромат. Те
представляват зелени “джобчета”, в които е семето. При оронване семето
прилича на много ситен синап. Майораната се комбинира с лук, чесън,
черен пипер. Слагасе в зеленчукови супи, варива, картофени блюда.
Пълнена патица според французите не може без майорана. С нея се
подправят сосове, пастети, кoлбаси.
|