КАНЕЛА:
Родината на канелата е остров Шри-Ланка (Цейлон), откъдето и идва
името - цейлонска канела. Тайната за добива на канела дълго време била
пазена грижливо от търговците. Затова и цената и била твърде висока.
При пристигането си в Цейлон през 1505 г. португалците научават как се
произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст
трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се
увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В
същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали.
Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в
тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна
Америка и Австралия.
Канелата е ароматно ухаещата вътрешна кора на тропическо лаврово
дърво, по-точно ликото между дървото и кората. Добиването и изисква
много време. След периода на дъждовете дървото се обелва и изсушава,
при което тънкото лико се огъва и образува малки тръбички. Португалците
наричали тези тръбички канеел, откъдето идва и името на подправката.
Съществува и друг вид канела, позната под името Касия. Тя произхожда от
южните райони на Китай и по качество отстъпва на цейлонската канела. И
двата вида могат да се открият на пазара. Двата вида леко се различават
в цвета си - цейлонската е червеникавокафява, докато китайската е сиво
кафеникава Най-скъпите сортове канела са тънки като хартия. Съдържащите
се в канелата ефирни масла й придават приятен аромат и сладникав вкус.
Канелата е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества
(особено голямо е съдържанието на калций).
Канелата се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, звездовиден
и обикновен анасон. С нея се подправят сладкиши, пунш, конфитюри,
компоти, сосове и сладки супи, оризови десерти. В малко количество като
подправка се прибавя към овнешко печено месо, печена гъска, ябълков и
сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава
приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него
се добави малко канела.
В народната медицина канелата се използва за подобряване на
храносмилането и като общо укрепващо средство Канелата възбужда апетита
и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. Освен това успокоява
коремни болки. От кората се произвежда есенция която се използва за
подобряване вкуса на редица лекарства.
|