ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ:
Наречено още мускатово орехче. То всъщност е сушената костилка от
плода (подобен на кайсия) на едно вечнозелено дърво от семейството на
миртата.
В Европа мускатовото орехче се появява в началото на XII век. Внася се
от арабските страни. Но през XVII век, холандците завладяват Молукските
острови (родината на мускатовото орехче) и забраняват износа на ценната
стока и установяват монопол в търговията. Вносът се възстановява чак
през XVIII век.
От мускатовото дърво се получават две подправки - мускатов орех и
мускатов цвят, който се цени много по-високо, но се намира трудно.
Индийското орехче има силен сладникав вкус и е много използвано в
кулинарията. Преди употреба мускатовото орехче трябва да се настърже на
ситно ренде. Съхранява се на сухо място. Той е традиционна подправка за
сладки ястия - млечни кремове, яйчени кремове, сметанови торти. Много
подходящо е за гъбени и зеленчукови блюда, на спанак, зеле и лук, на
сосове и месни ястия, на супи (телешко варено) и пастети.
В сосовете индийското орехче се добавя в края на варенето, в ястията по
време на готвенето, а в тестени изделия - при замесването на тестото.
Маслото на индийското орехче се използва в медицината като
стимулиращо и тонизиращо средство. Отвара от плодовете помага при
стомашни болки и колики. Има широка употреба и в парфюмерийната
промишленост.
|