250 г зрял боб,
300 г наденица ( „Македонска”), 150 г моркови, 2 глави кромид лук, 5
чаени лъжици зехтин, 1 шепа магданоз, 4 скилидки чесън, джоджен, сол,
черен пипер
Сварете боба в
тенджера под налягане. Отстранете от котлона и оставете тенджерата с
отворен капак за 1 час. Изплакнете през цедка. В голяма тенджера
запържете нарязания на едро лук в зехтина за 5 мин., като разбърквате
от време на време. Добавете счукания чесън и бъркайте още 1 мин.
Прибавете боба,
солта, пипера, дафиновия лист, нарязаните на ситно джоджен и магданоз и
налейте вода. След като заври, намалете температурата и оставете да
къкри. Сложете нарязаните моркови в
супата и оставете на поври 10 мин. Запържете на умерена температура
нарязаната на кръгчета наденица от всички страни и отцедете от
мазнината. Прибавете наденицата в тенджерата и долейте топла вода. Оставете супата да ври още 10 мин. непокрита, като разбърквате от време на време.
|