600 г свински шол 8 бр. малки или 4 бр. големи листа кисело зеле 2 бр. червени чушки 2 бр. зелени чушки 1 глава червен лук 150 г праз 100 мл бяло вино 3 с.л. олио 2 с.л. доматено пюре 1 ч.л. мащерка сол, черен пипер магданоз за поръсване
Месото се реже на хапки, чушките на ленти, а лука на полумесеци.
Слагат се в тиган със загрято олио и се бъркат 5-6 минути. Добавя се
праза, нарязан на колелца, налива се виното и всичко се задушава.
Когато течността се изпари, се добавят доматеното пюре, солта и пипера
и отново се бърка 2-3 минути. Огъня се намалява до умерен и се доливат
200 мл вода. Добавя се мащерката и се оставя да ври още 10 минути. В
зелевите листа се слага от кавърмата и се завиват сарми, които се
подреждат със сгънатата част надолу. Налива се един пръст вода и
тавичката се покрива с алуминиево фолио. Пече се около 15 минути в
предварително загрята на 200 С фурна, фолиото се маха и кавърмата се
запича за 3-4 минути, след което се поръсва с нарязан на ситно
магданоз.
|