бутчета от зае
25 г (две лъжици) маслинен зехтин
30 г сланина
7 мл (1/2 лъжица) червено вино
5 г (непълна чаена лъжичка) брашно
1/4 глава лук
дафинов лист
черен пипер на зърна
магданоз
сол
50 г гъби
бял хляб
заешка кръв
130 г пушена сланина
Бутчетата на заека, мариновани или не, се задушават заедно с лука и
сланината, нарязани на дребно. Прибавят се брашното, дафиновият лист,
черният пипер. Като се позадуши брашното, прибавят се виното и сол на
вкус. Ястието се залива с хладка вода и се вари до омекване на месото.
След изваждането на соса се прибавя заешка кръв (ако е запазена
прясна), с която ястието кипва два-три пъти. Сосът се пасира и в него
се пускат задушените гъби. Оставя се да поври с гъбите 1-2 минути.
Ястието се поднася с парчета пушена сланина, с изпържени триъгълни
парчета хляб и с гъби.
|