1 кг брашно 40 г мая 8 бр. яйца 300 мл
прясно мляко 300 г захар щипка сол 150-200 г
масло настъргана кора на 1 лимон 2 праха ванилия 1/3
ч.ч. стафиди 1 бр. жълтък 50 г бадеми захар за
поръсване
Млякото се загрява и с 2-3 с.л. от него се разбъркват маята, 2-3 с.л.
брашно и 1 с.л. захар. Сместа се покрива с кърпа и се оставя да шупне.
Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд - по този
начин ще влезе повече въздух в него. Брашното се слага в голяма купа, в
средата се прави кладенче и се прибавят шупналата мая, леко разбитите
яйца, захарта, лимоновата кора, ванилията, малко сол и 100 г разтопено
масло. Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят
постоянно в мазнина. Когато в тестото се получават мехурчета, се оставя в
намазана с масло купа, покрива се с кърпа и се слага на топло (28-30 С)
за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. След това тестото
отново се омесва, като се добавя и останалата част от маслото и отново
се оставя да втаса при същите условия за още 2 часа. От тестото се
оформя козунака - с 2, 3 или 4 рула, които се оплитат или се използва
форма за печенето. По време на оформянето се добавят стафидите и отново
се оставя да втаса на топло за 30-60 минути. Накрая се намазва с
разбития жълтък и се поръсва с бадеми и захар. Пече се в обилно намазана
с мазнина тава в продължение на 30-40 минути при температура 175-180 С.
|