500 г телешка кайма 1 глава лук 1/2 бр. малка зелка 1 стрък кервиз 1 скилидка чесън 1/2 ч.л. джинджифил 1/2 ч.л. черен пипер 1-2 ч.л. девесил сол За тестото: 600 г брашно 250 мл вода, леко топла 1 ч.л. сол
Зелето, кервиза, лука и чесънът се нарязват на много ситно и се добавят
към каймата. Слагат се подправките (които също могат да се променят) и
се омесва добре. От брашното, водата и солта се замесва тесто, което не трябва да е много меко, при нужда се добавя още вода или брашно. Разточва
се на дебелина около 2 мм (тънко) и се изрязват ромбове, около 8х10 см.
В средата на всеки ромб се слага от плънката и се затваря чрез
притискане на краищата. По принцип момо се приготвят на пара, има
специална посуда. За заместител има два варианта. В тиган се налива
малко вода, дъното на всяко момо се топва в олио, за да не залепва, и
се слага в тигана. Нареждат се едно до друго и се задушават с капак 20
минути. Другият вариант, в тигана се слага малко вода, постила се
алуминиево фолио, топва се всяко момо в олио, и се нареждат на фолиото,
като краищата на фолиото се повдигат, за да излиза отдолу парата. И в
двата случая се долива гореща вода по време на варенето. Сервират се с отделно предложен сос, най-често лют. Ако останат излишни момо, на другият ден се запържват, докато тестото хрупа, също е много хубаво.
|