500 гр. телешки черен дроб,
1 голяма глава лук,
250 гр. гъби,
150 гр. бекон,
200 мл. бульон,
20 мл. оцет,
30 гр. масло,
1 ч.л. червен пипер,
брашно, растителна мазнина,
сол, магданоз, майорана.
Нарязваме гъбите и лука на едро. Сотираме в сгорещена мазнина. Добавяме бекона нарязан на ленти и запържваме. Посоляваме, поръсваме с пипер и снемаме. Запазваме на топло. Черният дроб нарязваме на тънки парчета. Запържваме в малко мазнина за кратко. Смесваме с лучената смес и разбъркваме. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и изваждаме на страни. Тиганът в който сме пържили дроба изплакваме с оцета, но не изхвърляме. Добавяме бульона и оставяме да поври около 5 мин. Добавяме дроба с лука и разбъркваме. Добавяме маслото нарязано на кубчета и бъркаме, докато се разтопи и смеси с ястието. Ако е необходимо за плътност можете да добавите 1 с.л. брашно размита предварително с малко вода. Смесете и бъркайте 1 мин. Поръсете и посолете ако е необходимо отново. Разбъркайте и свалете ястието от котлона. Сервирайте в чиния като на дъното подредите от гъбената смес, отгоре поставите парчета дроб и залейте със сос. Поръсете със свежи подправки и серврайте.
|