2 гл. цвекло
1 картоф
100 гр. зеле
100 гр. зрял фасул
1 глава лук
1 морков
50 ml олио
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. захар
1 ч. л. винен оцет
2 ск. чесън
Сол
За фрикаделите:
200 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 яйце
Чер пипер
Сол
Цвеклото се нарязва на тънки ивици и се задушава в тенджера с капак,
заедно с доматеното пюре, оцета, олиото и 150 мл. вода. В друга
тенджера се сварява фасулът. В тиган се запържват ситно нарязаните лук
и моркови. Към каймата се добавя ситно нарязаният лук, яйцето, 1 с.
л. вода, солта и пиперът. Всичко се размесва добре и се оформят малки
топчета с диаметър 1.5 - 2 см.
В тенджера с 2 л. вряща вода се пуска нарязаният на ситно картоф,
нарязаното зеле, фрикаделите и се варят 15 мин. След това се добавят и
останалите продукти и се вари до готовност. Преди сервиране се добавя и
пресования чесън.
|