1 бр. шаран (1.5 - 2 кг) 150 г кайма 100 г орехови ядки 500 г домати 500 г лук 1 бр. морков 50-60 мл олио сол чубрица 2-3 дафинови листа няколко зърна черен пипер 150 мл бяло вино
Тавичката се посолява и почистеният шаран се слага в нея. Омесва се
каймата с малко чубрица и черен пипер и се запържва. След това шаранът
се напълва с нея и се зашива. Налива се виното и рибата се пече в
предварително загрята умерена фурна 15-20 минути. През това време в
по-дълбок съд се запържват ситно нарязаните, лук, морков, орехови ядки
и като лукът получи златист цвят, се добавят и ситно нарязаните домати.
След това се прибавят и дафиновия лист, няколко зърна черен пипер и
сол. Оставя се на огъня, докато почти изври водата на доматите. В
тавата до рибата се изсипва сместа, върху рибата се поставят няколко
резенчета домат и лимон и се запича във фурната за още 10 минути.
|