500 г кайма 150 г ориз 1 глава лук 1
ч.л. кимион 1 връзка копър 1 връзка магданоз черен
пипер 50 бр. листа от липа 1 кг кисело мляко 2-3
скилидки чесън
Каймата се омесва с добре измития ориз, ситно нарязаните лук, копър и
магданоз, кимион, сол и черен пипер на вкус. Сместа се прибира в
хладилник за около час да отлежи. В гореща вода се поставят листата от
липа. Навиват се стегнати сармички, като се поставя
по 1 ч.л. от сместа върху долната (по-грапава) страна на листата.
Подреждат се в тенджера, покриват се с чиния и се заливат с топла вода
да се покрият. Варят се на тих огън, около 40 минути. Поднасят се с
изцеденото кисело мляко, подправено със сол, малко ситно нарязани копър и
магданоз и 2-3 скилидки счукан чесън.
|