3 средни глави салата, измити, подсушени, изчистени и накъсани на едро
8 филета аншоа
2-3 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
пресен лимонов сок на вкус
3 рохки яйца, сварени за 1 минута и веднага охладени със студена вода
1 ч.л. горчица
1 с.л. сос Уорчестър
5-6 с.л. настърган пармезан
1 ч.ч. крутони
прясно смлян черен пипер на вкус
Изчистете зелената салата от пожълтелите и наранени листа, измийте и
добре подсушете. Накъсайте или нарежете на 3-4 см. парчета и поставете
в хладилник за 30 минути, за да станат хрупкави. За да направите
крутоните, нарежете хляб на кубчета и след това изпържете в голямо
количество олио докато станат хрупкави, извадете с решетъчна лъжица и
отцедете върху кухненска хартия или решетка. Ако не искате да пържите –
наредете хлебните кубчета в намазана с олио тавичка и леко поръсете с
олио и запечете във фурната.
Обелете скилидките чесън, поставете ги в голяма дървена купа и с
дървена лъжица ги смачкайте по стените на съда. Извадете по-голямата
част от чесъна ( чесновото масло, останало по стените на дървената купа
ще придаде аромат на салатата). Добавете филетата аншоа в купата и
разтрийте с дървена лъжица. Добавете горчицата, сос Уорчестър,
лимоновият сок, настърганият пармезан и рохките яйца и разбъркайте
много добре докато се получи кремообразна смес.
Добавете крутоните и парчетата зелена салата. Внимателно разбъркайте.
Разпределете в чиниите за сервиране и поднесете, поръсена с прясно
смлян черен пипер на вкус.
|