4 с.л. зехтин или олио 500 г гъби печурки 2 скилидки чесън 1 стрък праз лук или 1 глава лук 1 л зеленчуков бульон 2 ч.ч. ориз 100 мл бяло вино 2 с.л. магданоз сол, черен пипер 150 г кашкавал
В тиган се загряват 2 с.л. мазнина. В нея се запържват гъбите за
няколко минути. Отстраняват се от огъня. Бульонът се поставя на котлона
леко да къкри. Останалата мазнина се загрява в дълбок тиган и в нея се
задушават чесъна и лукът за 5-6 минути. Прибавя се оризът, бърка се
една минута, прибавя се виното и се вари докато течността се абсорбира.
Прибавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се
изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза. Готовият ориз се
разбърква с гъбите и магданоза, поръсва се с кашкавал и веднага се
сервира.
|