8 средни домата
250 г ориз
100 г гъби
2 глави кромид
1 кубче зеленчуков бульон
4 с. л. олио
2 с. л. ситно нарязан магданоз
черен пипер
50 г кашкавал
1 ч. л. лимонов сок
Горната част на измитите домати се нарязва като „капаче“ и вътрешността
им се издълбава с лъжица. Гъбите се нарязват на тънки кръгчета.
Наситненият лук се запържва в 2 с.л. олио, добавят се 350 мл вода и се
натрошава бульонът, след това се добавя оризът. След като течността
заври, температурата на котлона се намалява и ястието се оставя да
къкри около 20 минути, след което се сваля от огъня. В отделен съд се
запържват гъбите, добавят се магданозът, черният пипер и лимоновият
сок. Оризът и гъбите се смесват, към тях се прибавя и настърганият
кашкавал. С тази смес се пълнят издълбаните домати, подреждат се в
намазнена тавичка и се запичат за 15 минути в затоплета до 200 градуса
фурна.
|