500 г пилешко месо 1 ч.ч. ориз 1 малка зелена тиквичка (цукини) 1 глава лук 4 скилидки чесън 150 г кисело мляко или крем дублé 3 с.л. брашно 2 с.л. доматено пюре магданоз (по желание) черен пипер 2 с.л. зехтин 12 червени чушки (1,2 кг) 1 кубче зеленчуков бульон
Месото се нарязва на кубчета, лукът на ивици, чесънът се пасира, оризът
се измива, тиквичката се нарязва на кубчета. Чушките се изкормват. В тиган се загрява зехтинът. Месото се изпържва до златисто, слага се
много сол и черен пипер. Слага се оризът и се пъжи още 3-4 минути.
Добавят се доматеното пюре, лукът, половината чесън, тиквичката. Налива
се около 300 мл вода и се задушава 10 минути. Чушките се напълват с плънката и се нареждат в тенджера на два реда. Бульонът се разтваря във вода, около 1,5 литра и се заливат чушките. Подправя се с още черен пипер. Врят около 40 минути. Към края на варенето се взимат 2 големи черпака от бульона и се оставя да изстине. В него се размива брашното. Чушките се изваждат от бульона и се слагат на топло. Сосът се сгъстява
с брашняната смес. Оставя се да поври 2 минути. Сваля се от огъня и се
разбива с крем дублé и останалият чесън, подправя се с още сол при
нужда. Чушките се връщат в соса. При сервиране се поръсват с магданоз.
|