1 бр. шаран (около 1-1.5 кг) ![Пълнен шаран в тесто gastronom, рецепта, рецепти, готвене, здравословно, кухня, диети, заведения, специалитет, закуска, супа, ядене, вечеря, десерт, салата, предястие, сос, подправка, зимнина](http://www.gastronom.bg/sys/pic.php?cache&e&w=200&img=../UserFiles/recipes/nicolas1.jpg)
2 глави лук
750 г домати
200 г гъби
100 мл олио
50 г ориз
3 с.л. стафиди
1/2 връзка магданоз
1 бр. лимон
черен пипер
сол
За тестото:
500 г брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. оцет
1 бр. яйце
сол
Шаранът се изчиства и наръсва отвън и отвътре със сол, черен пипер и
лимонов сок. Приготвя се плънката, като ситно нарязаният лук се задушава
в 3-4 с.л. олио и щипка сол до светложълт цвят, прибавят се и ситно
нарязаните гъби. Сместа се посолява и задушава, докато остане на
мазнина. Добавя се оризът, пържи се няколко минути и се залива с 5-6-
с.л. топла вода. След като поеме течността, се добавят стафидите, черен
пипер, магданоз и няколко резенчета лимон, изчистен от кората и семките.
Приготвената плънка се поставя в коремчето на шарана и отворът се
зашива. Шаранът се намазва с олио. От брашното, останалите продукти и
хладка вода се замесва твърдо тесто, което се разточва на дебела кора,
наръсва се обилно с олио и в нея се завива напълненият шаран. Поставя се
в намазана с олио тавичка. Отгоре се намазва с останалата мазнина.
Шаранът се пече в умерено загрята фурна 30-40 минути до зачервяване на
кората. Изважда се, напръсква се с няколко капки вода и се покрива с
кърпа. След като се охлади до стайна температура, се нарязва с остър нож
на дебели филии, като внимателно се изважда конецът. Поднася се със
сварени картофи, салата по избор или туршия.
|