1 бр. пуйка (около 3 кг) 1 бр. голяма кисела зелка 50 г масло 50 г шунка 1 глава лук 100 г бекон 1 бр. голяма ябълка 2 с.л. стафиди 2 с.л. коняк 1 ч.ч. ориз 1/2 ч.ч. вино 2 с.л. олио 3 с.л. свинска мас или олио 1 бр. лимон 3 ч.ч. вода сол черен пипер ким
Почистената и измита пуйка се намазва отвътре и отвън със сол, масло и
черен пипер и се поръсва със сока от лимона. Стафидите се накисват в
коняка за 10 минути, за да набъбнат. В 2 с.л. олио се запържват за
10 минути нарязаните на ситно лук и шунка, оризът и стафидите. Добавя
се 1 чаша вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавят се
настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малко
сармички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и се зашива
отворът. От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а
останалата част се нарязва на ситно и се запържва с мас в тавата, в
която ще се пече пуйката. След това се поръсва със ситно нарязания
бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема
нагоре, покрива се със отделените зелеви листа (за да не прегори).
Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се
полива със сока. Обръща се няколко пъти и при необходимост се добавя по
малко топла вода. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се
набожда с вилица и от мястото на пробождането изтича светъл, прозрачен
сок. Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и се пече още 10 минути.
|