1 буркан лозови листа (800 г) 2 ч.ч. ориз 1/2 ч.ч. стафиди 1 ч.л. червен пипер 2 ч.л. смляно кафе 2-3 с.л. доматено пюре 2 ч.ч. вода 1 глава лук 1 ч.л. чубрица 1/3 ч.ч. олио сол
В 4-5 с.л. загрято олио се запържва ситно нарязания лук. Прибавя се
оризът и пърженето продължава, докато стане стъклен на цвят. Слагат се
стафидите, червения пипер, доматеното пюре, кафето, чубрицата и сол на
вкус. С тази плънка се завиват сармички от лозовите листа, които се
нареждат в глинен гювеч. Заливат се с 2 ч.ч. гореща вода и останалото
олио и се слагат във фурната да се пекат на умерен огън за 40-50 минути.
Тази рецепта е от тефтерчето на известния български писател Чудомир.
|