400 г картофи 1 глава лук 10 г масло 500 г телешка кайма 1 бр. яйце 2 с.л. галета 5 с.л. сметана черен пипер сол 1 ч.л. смлян бахар 20 г масло 2 с.л. брашно 250 мл сметана сладко от червени боровинки
Картофите се обелват и се слагат да се варят в посолена вода.
Междувременно се накисва галетата в 5 с.л. сметана, а лукът се
запържва. Прибавят се към каймата заедно бахара, солта и пипера. Омесва
се тестото и се оформят топчета, по-малки от орех. В силно загрят тиган
се разтопява маслото и топчетата се запържват отвсякъде. Намалява се
огънят и се доизпържват. Изваждат се и се слагат на топло. В мазнината
се слагат 2 с.л. брашно, пържат се до златисто, налива се сметаната и
се прави сос. Кюфтенцата се връщат в соса. Сервира се с картофите и
сладкото от боровинки, което в Швеция е неделимо от кьотбулар. Бахарът
е задължителен, това е неповторимият мирис на ястието.
|