- Продукти:
- 500 гр. телешко месо /агнешко/
- 3 с.л. растителна мазнина
- вода, сол.
- За ориза:
- 1 ч. ч. ориз Басмати
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 червена чушка
- 1 люта чушка /на вкус/
- 50 гр. масло
- сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус
- вода или бульона от месото.
- Сос:
- 1 ч.ч. доматен сос
- 1 с. л. нишесте
- 4 ск. чесън
- сол, кориандър, кимион, куркума, чили, канела на вкус - магданоз или кориандър за поръсване.
Приготвяне:
Месото почистваме и нарязваме на едри кубчета.
Запържваме от всички страни до порозовяване.
Заливаме с вода малко над нивото на месото и доваждаме до кипене.
Намаляваме на ниска температура и варим около 1, 5 - 2 ч. според месото и до пълното сваряване.
Отцеждаме бульона и оставяме месото настрани.
Приготвяне на ориза:
В сгорещеното масло запържваме лука, морковите, чушката и подправките.
Добавяме няколко лъжици бульон и задушаваме за 3- 4 мин.
Добавяме ориза, който е бил накиснат 15 мин. в студена вода предварително.
Разбъркваме и заливаме с бульона от месото, ако е необходимо добавяме още вода.
Количеството трябва да е в съотношение1 : 2, 5 - 3 според това дали обичате по-сух или мокър ориз.
Доваждаме до кипене и намаляваме на ниска температура.
Варим под капак около 20 мин.
Изваждаме, разбъркваме внимателно с вилица , покриваме с кърпа, капак и оставяме минимум 15 мин.
Сосът:
Месото запържваме за секунда в сгорещена мазнина.
Заливаме със смесените и добре разбъркани продукти за соса.
Бъркаме, докато се сгъсти соса, посоляваме и снемаме от огъня.
Сервираме ястието в плато, като на дъното слагаме ориз, върху него месото със сос и поръсено с магданоз или кориандър на вкус.
|