3 1/2 ч.ч. брашно,
4.5 ч.л. суха мая,
1/2 ч.л. канела на прах,
1 ч.ч. вода,
1/3 ч.ч. захар,
2 с.л. олио,
1/2 ч.л. сол,
1 голямо яйце,
ванилия,
сладко или желе от малини, боровинки, ягоди или кайсии,
пудра захар
В дълбок съд размесваме 1 1/4 ч.ч. от брашното с маята и канелата. В
друг съд загряваме водата със захарта, олиото и солта колкото само леко
да се затопли. Тази смес изливаме при брашното със канелата. Можем
добре да разбием сместта с електрически миксер на ниски скорости за
около 3 мин. Когато прибавим останалото брашно, бъркаме вече с дървена
лъжица. След това исзипваме тестото върху набрашнена повърхност и
месиме докато получи еластичност. Прехвърляме го в леко намазан с
мазнина дълбок съд, отгоре също го намазваме, покриваме съда и го
поставяме на топличко да увеличи обема си 2 пъти.
След като това се е получило, изваждаме тестото върху леко
набрашнена повърхност и като леко го притиснем с длани няколко пъти, го
покриваме и оставяме да почине 10 мин. След това го разделяме на 2
части, разточваме ги поотделно една от друга не повече от мааалко
повече от 0.5 см и от всяка част изрязваме равен брой кръгове в
диаметър около 10-12 см. На половината от тях по средата слагаме около
1/2 ч.л. сладко, краищата леко намокряме и захлупваме с друго,
ненамазано кръгче. Притискаме краищата леко, за да залепнат и пържиме
по около 1 мин от двете страни в дълбок съд с много олио. Изваждаме
върху кухненска хартия и напудряме с пудра захар.
|