Птиче месо - 220 гр
кисело зеле - 250 гр
прясна сланина - 20 гр
лук - 25 гр
олио - 15 гр
червен пипер
чер пипер
чесън
Месото от птицата се обезкостява и реже на порции, а сланината на
кубчета. В мазнината се задушават порциите месо, докато почервенеят.
Изваждат се и в нея се задушава ситно нарязания лук, след това и
сърцевината на киселата зелка, нарязана много ситно. Прибавят се
скилидки чесън, черния и червен пипер. Зелето, омекнало от задушаването
се разстила на дъното на тенджерата, а върху него се подреждат на
редове сърмите, приготвени с плънка от парче запържено месо и парче
сланина, докато съдът се напълни до 2/3 от обема си. Отгоре сърмите се
притискат с чиния, заливат се със зелев сок (да не е много солен) и се
варят на тих огън, докато останат на мазнина. Сервират се по 2-3 в
средата на чиния, оградени със задушено зеле.